Muziektips voor op de bank

5 februari 2021

Onze muziekprogrammeur Frank Bolder geeft je in dit blog luister- en kijktips van online concerten en showcases. Hij selecteerde digitale muziekbelevenissen die hem boeiden, raakten en zelfs het gemis van de concertzaal voor even lieten vergeten.

Frank Bolder: “Een goede kant van de pandemie is dat veel artiesten nu de ruimte hebben om extra productief en creatief te zijn. Dat zie je aan de stroom van albums die verschijnen en aan de concerten die online plaatsvinden. Live muziek beleven via het world wide web is natuurlijk niet hetzelfde als een echte concertervaring, maar kan zeker spannende ontdekkingen opleveren.”

Israel Music Showcase Festival

Het Israel Music Showcase Festival werd afgelopen jaar van 8 tot 10 december live gestreamd vanuit Jeruzalem. Het was een viering van allerlei Israëlische bands, met genres van jazz en world music tot rock en hip-hop. De tweede dag begon gelijk met één van onze favorieten: een optreden van Shai Maestro Trio. We hopen ze op 25 maart te mogen verwelkomen in LantarenVenster. Op het YouTube-kanaal YellowSubmarineMusic zijn ook de streams van de andere dagen te vinden.

Jazz I Am

De Cubaanse pianist Humberto Ríos en de van de Canarisch eilanden afkomstige violist Pablo Rodríguez leerden elkaar kennen tijdens hun studie aan Codarts, het Rotterdamse conservatorium.  Tijdens het recente Spaanse showcase-festival Jazz I Am in Barcelona gaven zij een optreden, waarbij de muzikale chemie tussen de twee zelfs op het scherm te zien was.

Een ander concert van dit Jazz I Am dat het terugkijken waard is, is het optreden van de band Smack Dab, met musici die in Nederland ook geen onbekenden zijn (o.a. Xavi Torres en Lluc Casares).

Jason Moran

Jazzpianist Jason Maron gaf een heel bijzonder online concert voorzien van beeldfragmenten uit de Eerste Wereldoorlog. Het was een muzikaal eerbetoon aan James Reese Europe and the Harlem Hellfighters, georganiseerd in samenwerking met het Amerikaanse Kennedy Center en de Engelse concertorganisatie Serious.

Highlights ESNS 2021

Ook Eurosonic/Noorderslag ging dit jaar door met een online editie en ook daar waren prachtige optredens te vinden. Een aantal highlights:

  • Gespeeld en gestreamd vanuit de keuken, woonkamer en bar een energiek optreden van Neue Grafik Ensemble.
  • Nana Adjoa speelde in de 3FM Live Box een miniconcert. We hopen haar op 14 mei te kunnen verwelkomen in LantarenVenster.
  • De energieke woordkunstenares Froukje speelde zelfs zonder publiek het dak eraf.
  • Een 3FM reportage van Robin Kester over haar verhuizing naar Rotterdam, inclusief concertbeelden.

That Happened

Om af te sluiten: nog een bijzonder en nieuw arrangement van That Happened, een compositie van saxofonist Will Vinson, opnieuw opgenomen tijdens de lockdown.