Onze vrouw op het filmfestival van Venetië: Sofie Maas

22 augustus 2018

28 Times Cinema is een samenwerking van Europa Cinemas, de LUX-prijs (Europees Parlement) en Giornate degli Autori, waarin de droom van 28 jonge Europese bioscoopbezoekers om het filmfestival van Venetië te kunnen bezoeken, werkelijkheid wordt. Tijdens het festival zullen zij de Giornate degli Autori Jury vormen en een prijs uitreiken aan de beste film van deze selectie van het filmfestival. Dit jaar wordt LantarenVenster vertegenwoordigd door Sofie Maas.

Even voorstellen:

Mijn naam is Sofie Maas (20 jaar) en als vertegenwoordiger van Nederland maak ik deel uit van de 28 Times Cinema-jury op het Film Festival van Venetië. In deze jury wordt elke lidstaat van de EU vertegenwoordigd door één filmliefhebber en samen zullen we de film selectie van de Giornate degli Autori en LUX Film Prize in Venetië gaan bekijken en beoordelen. Tijdens het festival zullen we discussiëren en debatteren met filmprofessionals, workshops volgen, publiekelijk de award-vergadering houden en natuurlijk zoveel mogelijk films kijken als mogelijk!

Ik kijk er ontzettend naar uit om te kunnen samenwerken met zo’n grote en diverse jury, en verschillende invalshoeken te kunnen horen wanneer het op film aankomt. Kurt Schwitters schreef ooit dat de critic een speciaal soort mens was, aangezien hij of zij zich enkel focust op onvolmaaktheden en niet op de kunst zelf. Dat is mij al te zwart-wit. Ik geloof dat de rol van de critic vandaag de dag is om een welgefundeerde mening te hebben en te presenteren. Een goede critic houdt kunst in beweging – door de expressie van afschuw of schoonheid over de sociale, politieke en culturele wanorde van onze tijd. Zodat kunstenaars altijd de grenzen van hun kunst kunnen blijven verleggen, en zich altijd kunnen blijven ontwikkelen.

Volg hier de blog van de festivalreporters en bezoek de website van 28 Times Cinema & LUX-Prijs