That Sugar Film

Damon Gameau

Hoe is suiker ooit zo dominant geworden in onze eetgewoonten en cultuur? Wat doet het met ons lichaam en onze geest? En hoe kunnen we er op een gezonde manier mee omgaan?

In That Sugar Film werpt de Australische acteur Damon Gameau zich op als proefkonijn. Na drie jaar geen suiker te hebben gegeten, gaat hij onder begeleiding van een team van wetenschappers en voedingsdeskundigen over op een dieet waarbij hij zestig dagen lang veertig theelepels suiker per dag binnenkrijgt. Het bijzondere is dat er geen frisdrank, chocolade, ijs of snoep op het menu staat. Damon eet alleen maar dingen die bekend staan als ‘gezond’, maar die in werkelijkheid vol zitten met verborgen suikers, zoals magere yoghurt, mueslirepen, sapjes en granen.

In de loop van het project gaat Damon op bezoek bij een gemeenschap van Aboriginals om te zien welke effecten suiker daar heeft. Hij reist naar de Verenigde Staten voor een ontmoeting met toonaangevende suikerexperts en maakt kennis met een jongen die door regelmatig twaalf blikjes frisdrank per dag te drinken een kwaal heeft opgelopen die ‘Mountain Dew-mond’ wordt genoemd.

Verder zien we hoe de voedingsmiddelenindustrie ons manipuleert door aan allerlei producten suiker toe te voegen, en welke agressieve campagnes er zijn gevoerd om de waarheid over de gevaren van suiker verborgen te houden voor het grote publiek.

Deze voorstelling heeft al plaatsgevonden
  • filmspecial
AU
2014
94’
Engels gesproken
Nederlands ondertiteld

Hoe is suiker ooit zo dominant geworden in onze eetgewoonten en cultuur? Wat doet het met ons lichaam en onze geest? En hoe kunnen we er op een gezonde manier mee omgaan?

In That Sugar Film werpt de Australische acteur Damon Gameau zich op als proefkonijn. Na drie jaar geen suiker te hebben gegeten, gaat hij onder begeleiding van een team van wetenschappers en voedingsdeskundigen over op een dieet waarbij hij zestig dagen lang veertig theelepels suiker per dag binnenkrijgt. Het bijzondere is dat er geen frisdrank, chocolade, ijs of snoep op het menu staat. Damon eet alleen maar dingen die bekend staan als ‘gezond’, maar die in werkelijkheid vol zitten met verborgen suikers, zoals magere yoghurt, mueslirepen, sapjes en granen.

In de loop van het project gaat Damon op bezoek bij een gemeenschap van Aboriginals om te zien welke effecten suiker daar heeft. Hij reist naar de Verenigde Staten voor een ontmoeting met toonaangevende suikerexperts en maakt kennis met een jongen die door regelmatig twaalf blikjes frisdrank per dag te drinken een kwaal heeft opgelopen die ‘Mountain Dew-mond’ wordt genoemd.

Verder zien we hoe de voedingsmiddelenindustrie ons manipuleert door aan allerlei producten suiker toe te voegen, en welke agressieve campagnes er zijn gevoerd om de waarheid over de gevaren van suiker verborgen te houden voor het grote publiek.