Filmavondje thuis? Zo doe je dat.

27 maart 2020

Even geen donkere zalen, geen surround sound en geen gezamenlijke filmbeleving. Films kijken vanaf je bank is tijdelijk de nieuwe realiteit. Zo goed en zo kwaad als het kan probeer je in je woonkamer toch een filmavondje te organiseren. Een biertje erbij, wat hapjes op de tafel, misschien zelfs popcorn uit de magnetron. En dan, komt de grote vraag: hoe kan jij nu het beste de nieuwste films kijken?

Als filmliefhebber is het onmogelijk om niet op de hoogte te zijn van de grote streaming services, zoals Netflix, Videoland en HBO. Maar er zijn er veel meer! We zetten een aantal aanraders voor je op een rij.

Picl – support your locals

Zoals je waarschijnlijk wel weet, werken wij samen met het Nederlandse platform Picl. Hiermee kan je eenvoudig een film uit ons aanbod streamen naar je televisie. Zo zijn we toch een beetje bij je! Door een film te kijken via picl.nl/lantarenvenster steun je ons in deze periode. En hopelijk zien we je snel weer op de pier, zodra deze Coronacrisis voorbij is.

Welke films er op Picl staan? Nou, bijvoorbeeld Jumbo, Mijn Rembrandt en The Wild Goose Lake. Hier zie je het complete lijstje.

Vitamine Cineville – zo loopt je Cineville-ervaring gewoon door

We hoorden van verschillende Cinevillers al de vraag: hoe gaat het nu verder met mijn pas? Die kun je stilzetten, maar je kan hem ook door laten lopen. Zo steun je de filmtheaters in deze moeilijke tijd. Cineville helpt jou deze periode door met het nieuwe streamingplatform Vitamine Cineville, voor je dagelijkse dosis film. Hier vind je recente releases, zoals Citizen K, Porselein en Drama Girl, maar ook moderne klassiekers én expat films (met Engelse ondertiteling).

IDFA – 800 documentaires

Ook IDFA schiet te hulp. Heb jij door de Coronamaatregelen The Best of IDFA On Tour moeten missen (we zijn op zoek naar vervangende data!) of heb je gewoon behoefte aan een goede documentaire? Gedurende deze bioscoop-lockdown biedt het festival 800 documentaires aan via hun online platform. 300 daarvan zijn in Nederland gratis te bekijken, de andere 500 tegen een kleine vergoeding. Kun je niet kiezen? Bekijk dan de wegwijzers met de tips van IDFA-programmeurs.

Cinetree – iedere maand een nieuw aanbod

Via Cinetree kijk je filmhuisfilms. Bekende filmmakers, experts en enthousiastelingen kiezen maandelijks nieuwe film uit die aan het aanbod worden toegevoegd. Je vindt op het platform all time favorites als La vita è bella en Submarine, maar ook recentere releases als Instinct en Parasite. Normaal betaal je € 7,99 per maand voor een Cinetree-abonnement, maar om het ‘samen thuis’-gevoel te versterken, kijk je nog tot 6 april gratis.

Mubi – altijd 30 bijzondere films die het kijken waard zijn

Je eigen bioscoop, overal en altijd; met dat idee ontstond Mubi. Op dit online streamingplatform vind je een unieke collectie en mooie selectie wereldcinema. De komende drie maanden betaal je voor een lidmaatschap slechts € 1,- per maand (daarna € 9,99). Iedere dag wordt er een exclusieve nieuwe film toegevoegd aan het platform. Van vergeten juweeltjes tot vers van een filmfestival. Van cultklassiekers tot prijswinnende meesterwerken.

Cinemember – De grootste quality film collection van Nederland en België

Via Cinemember kijk je met je abonnement onbeperkt maar de mooiste prijswinnende arthouse films. Maar ja ken ook films per stuk huren die net uit de bioscoop zijn. Er zijn meer dan 7.000 films op te vinden en je kunt de eerste twee weken Cinemember gratis proberen.

IFFR Unleashed

IFFR ken je natuurlijk, maar ken je ook IFFR Unleashed? Via dit online platform kijk je naar arthouse-parels, publieksfavorieten en verrassende ontdekkingen. Ook krijg je exclusieve extra, zoals interviews en masterclasses.
Onbeperkt films kijken voor € 5 per maand. Of huur voor €4,50 per feature film en €1 per korte film.

Daarnaast zijn er natuurlijk nog veel andere streamingservices. Het AD zette hier ook de betaalde opties op een rijtje. Ontbreekt er echt nog een hele goede service aan deze pagina? Stuur ons een berichtje via Facebook en wie weet voegen we hem toe.

filmposter Porselein

Poster Les Miserables