Schoolvoorstellingen en educatieprojecten

Met veel plezier presenteert LantarenVenster samen met International Film Festival Rotterdam diverse filmeducatieprojecten.

Kunt u tijdens het festival niet met uw leerlingen een educatievoorstelling bezoeken? Buiten de festivalperiode werken IFFR en LantarenVenster intensief samen om door het jaar heen filmeducatieprojecten aan te bieden.

Waarom IFFR & educatie?

International Film Festival Rotterdam maakt film(kunst) een essentieel onderdeel van de persoonlijke en culturele ontwikkeling van kinderen en jongeren. Daarom biedt IFFR op maat gemaakte educatieprogramma’s voor primair, voortgezet en hoger onderwijs. Leerlingen maken kennis met de wereld van cinema, onderzoeken thema’s in film en ontwikkelen hun eigen (film)talent. Zo wordt ieder bezoek een waardevolle ervaring in het leven van Rotterdamse kinderen en jongeren.

Schoolvoorstellingen Primair onderwijs

In de periode tot en met juli 2020 en vanaf september 2020 – juli 2021 bieden IFFR en LantarenVenster een prachtig filmprogramma met (inter)nationale kwaliteitscinema voor de allerkleinsten (groep 1 & 2) en ouderejaars (groep 3 t/m 8) en speciaal basisonderwijs (alle groepen).

Film is bij uitstek hét medium om de wereld te ontdekken. Kinderen worden gestimuleerd om op een andere manier naar film te kijken en op filosofische wijze na te denken over de diverse thema’s die in de films naar voren komen. Leerlingen worden onderdeel van het programma en krijgen een bomvol aanbod met films van over de hele wereld. Tijdens de voorstelling zal de presentator op een speelse wijze met de kinderen in gesprek gaan over de films. Ook wordt er bij het filmprogramma digitaal lesmateriaal aangeboden.

PO Shorts: groep 1/2
We bekijken samen 7 korte films (variërend van 4 tot 8 minuten). Dit programma sluit aan bij de kerndoelen Kunstzinnige oriëntatie en Oriëntatie op jezelf en de wereld.

PO Shorts: groep 3/4/5
De leerlingen krijgen ook in dit programma meerdere korte films te zien die eveneens aansluiten bij de kerndoelen Kunstzinnige oriëntatie en Oriëntatie op jezelf en de wereld.

PO Shorts: groep 6/7/8
Het programma laat zien hoe divers film is: van animatie en fictie tot documentaire. Zo maken leerlingen kennis met bijzondere verhalen van over de hele wereld. Dit programma sluit aan bij de kerndoelen Kunstzinnige oriëntatie en Oriëntatie op jezelf en de wereld.

Schoolvoorstellingen Voortgezet onderwijs en mbo

Het gehele jaar maakt LantarenVenster het mogelijk om IFFR Feature films/Short programma’s te bekijken in het filmtheater.

We bieden de volgende programma’s aan:

Shorts: vo onderbouw/ISK
Dit korte filmprogramma is speciaal geselecteerd voor brugklassen, tweedeklassen en derdeklassen. Dit programma is ook geschikt voor Interantionale Schakelklassen (ISK). Dit programma duurt ongeveer twee klokuren.

Shorts: vo verkort programma
Veel films komen overeen met het onderbouw programma, alleen zijn er wat films uitgehaald, zodat het programma ongeveer anderhalf uur duurt.

Shorts: vo bovenbouw/mbo
Dit korte filmprogramma duurt ongeveer twee klokuren en is gevuld met films voor een oudere leeftijdsgroep, vanaf de vierde klas (vanaf 15 jaar).

Alle filmprogramma’s worden begeleid met lesmateriaal waarmee de scholen zich kunnen voorbereiden op het bezoek en de films. De voorstelling wordt ingeleid door een moderator. Na de vertoning kunnen de leerlingen in gesprek gaan met de regisseur of filmprofessional, indien aanwezig. Er is extra verdieping op het bezoek mogelijk door middel van workshops of filmlessen op maat. (Meer info: mbo en vo)

Feature film: IFFR film  voor mbo/vo

Voor het vak CKV is Boyz in the Wood een aanrader. Sinds 2019 werken Movies that Matter en IFFR samen op het gebied van burgerschap/maatschappijleer. Bij de films Rafiki (IFFR 2019) en Les misérables (IFFR 2020)is een verdiepend programma ontwikkeld door Productiehuis FLOW (2019) en Mahfoud Mokaddem (2020).

TARIEF

Het tarief voor schoolvoorstellingen buiten de festivalperiode bedraagt €5,50 per leerling, met een minimum van 40 leerlingen.

AANMELDEN

U kunt dit programma boeken door het aanmeldformulier in te vullen of door contact op te nemen met LantarenVenster via educatie@lantarenvenster.nl.