Filmprogramma’s met IFFR en LV

LantarenVenster werkt sinds 2018 intensief samen met International Film Festival Rotterdam. We hebben de krachten gebundeld met één gezamenlijk educatieteam om meer schoolvoorstellingen te kunnen organiseren, meer filmlessen in de klas aan te bieden en meer lesmateriaal te ontwikkelen. Bovendien kun je buiten de festivalperiode van IFFR om het hele jaar door filmvertoningen en filmlessen van IFFR bezoeken bij LantarenVenster. Per jaar bereiken we honderd scholen. Hier lees je meer over deze samenwerking.

LEERDOELEN

 • Creativiteitsontwikkeling: leerlingen worden uitgedaagd om hun creatieve vaardigheden te vergroten.  
 • Kritisch kijken & mediawijsheid: leerlingen worden gestimuleerd om een kritische houding te ontwikkelen, om zo beter te begrijpen wat film en media (kunnen) zeggen. 
 • Filmanalyse: leerlingen worden meegenomen in de analyse van film en worden aangespoord om hun kennis daarover te vergroten. 
 • De horizon verbreden en met wereldcinema in aanraking komen: leerlingen krijgen een breder spectrum aan films voorgeschoteld en raken zo bekend met films van over de hele wereld. Ook vergaren ze kennis over de eigen culturele identiteit en die van de ander.
 • Kennis en makerschap: leerlingen doen kennis op over film en media en ze leren hoe een film gemaakt wordt en wat daarvoor nodig is. Makers komen soms zelfs aan het woord om dit toe te lichten. 

PRIMAIR ONDERWIJS

Ook voor basisschoolleerlingen zijn er filmprogramma’s met (inter)nationale kwaliteitscinema. Binnen dit programma bekijken we samen een selectie korte films.. Een shorts-programma laat zien hoe divers film is: van animatie en fictie tot documentaire. Leerlingen maken kennis met bijzondere verhalen van over de hele wereld. De films worden ingeleid en nabesproken door een moderator. Alle filmprogramma’s worden ondersteund met lesmateriaal waarmee de scholen zich kunnen voorbereiden op het bezoek en de films. Na afloop kunnen de leerlingen de films en het thema verdiepen met een verwerkingsopdracht. Dit programma sluit aan bij Kunstzinnige oriëntatie en Oriëntatie op jezelf en de wereld.

Er zijn verschillende programma’s voor PO:

TARIEF
Het tarief voor een educatieprogramma is €5,50 per leerling. Daar zit een filmvertoning bij + het lesmateriaal. Voor projecten op maat maken we een offerte op maat.

AANMELDEN
Boek een schoolvoorstelling via ons aanmeldformulier. Vragen? Mail dan naar educatie@lantarenvenster.nl.

 

SPECIAAL ONDERWIJS

Dit bestaat uit het aanbod van 6-7-8 (verkort) of vo onderbouw (verkort). Welk programma er gekozen wordt ligt aan de doelgroep. We onderzoeken de mogelijkheden om met nog ander soortig speciaal onderwijs samen te werken.

LantarenVenster en IFFR werken aan inclusiviteit en diversiteit middels toegankelijkheid voor iedere leerling en een grotere deelname van nieuwe doelgroepen, onder andere door uitbreiding binnen het bereik van leerlingen uit het praktijk- en speciaal onderwijs, voortzetting van programma’s voor auditief beperkte en autistische jongeren. We blijven onderzoeken hoe we bestaande inspanningen binnen de IFFR Young programma’s gezamenlijk kunnen uitrollen. Het kan dus zijn dat bij deze nieuwe doelgroep een ander filmprogramma beter past (bijv. po 1-2).

VOORTGEZET ONDERWIJS EN MBO

Het hele jaar door maakt LantarenVenster het mogelijk om IFFR Feature films of Short-programma’s te bekijken in het filmtheater. Alle filmprogramma’s worden begeleid met online lesmateriaal zodat de docenten en leerlingen zich kunnen voorbereiden op het bezoek en de films. De voorstelling wordt begeleid door een moderator. Er is extra verdieping mogelijk met workshops of filmlessen op maat, of een nagesprek met een regisseur of filmprofessional.

We bieden de volgende programma’s aan voor vo en mbo:

Deze filmprogramma’s zijn ook geschikt voor speciaal onderwijs of ISK, en passen wij naar wens aan.

TARIEF
Het tarief voor schoolvoorstellingen is €6,- per leerling. Voor workshops in de klas rekenen we een meerprijs.

AANMELDEN
Boek een programma via ons aanmeldformulier. Vragen? Mail dan naar educatie@lantarenvenster.nl.

FEATURE FILM: IFFR FILM VOOR MBO/VO

Sinds 2019 werken Movies that Matter en IFFR samen op het gebied van burgerschap/maatschappijleer. Zo is bij de film Les Misérables (2020) een verdiepend programma ontwikkeld door acteur en theatermaker Mahfoud Mokaddem.

SCHOLIERENFILMFESTIVAL

Een ander filmprogramma dat wij aanbieden is het Scholieren Filmfestival, een filmfestival dat volledig door en voor scholieren binnen het voortgezet onderwijs wordt georganiseerd. Van het filmprogramma tot PR, van de kaartverkoop tot het ontwerpen van posters en logo’s: bij het organiseren van een festival komen zo veel verschillende dingen kijken dat elke leerling zijn of haar specifieke talent of interesse in kan zetten voor het geheel. Dit organisatietraject is grotendeels binnenschools. Het uiteindelijke festival vindt plaats in LantarenVenster, met medeleerlingen als bezoekers.

WERKWIJZE

In een traject van ongeveer acht weken organiseert een groep van tussen de 10 en 25 leerlingen van begin tot eind hun eigen filmfestival. In die acht weken gaat de groep:

 • Een festivalthema bedenken
 • Films selecteren
 • Een festivaltrailer maken
 • Het festival op school promoten en tickets verkopen
 • Passend randprogramma bedenken
 • Posters, logo’s kaartjes en stembiljetten ontwerpen
 • De festivallocatie aankleden
 • De festivaldag zelf regelen en organiseren

De groep leerlingen wordt in dit proces begeleid door een projectleider, maar komt ook met andere experts in aanraking. Want wat maakt een filmfestival nu zo bijzonder als evenement? Hoe vertaal je een festivalthema naar concrete filmtitels, hoe regel je filmrechten en hoe maak je een pakkende festivaltrailer? Hoe en wanneer dit traject precies verloopt, wordt uiteraard in nauw overleg met de school afgesproken. LantarenVenster regelt dat de geselecteerde films worden geboekt en vertoond.

Lees hier meer over het Scholieren Filmfestival. Direct contact opnemen met de organisatie doe je door een mail te sturen naar: info@scholierenfilmfestival.nl. Deelname aan het Scholieren Filmfestival kan betaald worden met de Cultuurkaart.

Vanaf dit najaar werken IFFR en LantarenVenster nog intensiever samen op het gebied van filmeducatie. Lees hier meer over deze samenwerking.